Fatete dentare

fatete dentare pret

Tot ce trebuie sa stii despre fatetele dentare!

 

Ce sunt fatetele dentare?

Fatetele dentare sunt lucrari protetice, realzate in laboratorul de tehnica dentara, cu care se pot corecta diverse defecte dentare fara a necesita devitalizarea dintelui iar in anumite cazuri fara a necesita slefuirea lui.

 

La ce sunt bune fatetele dentare?

Fatetele dentare reprezinta cea mai buna modalitatea de a rezolva un numar mare de probleme:

-dinti cu treme (spatiu intre dintii laterali)

-dintii cu diastema (strungareata)

-nevoia de a redimensiona un dinte

-dorinta de a schimba culoarea unuia sau mai multor dintii

-cand pe dintii frontali, din cauza cariilor numeroase, plombele nu mai ofera o estetica multumitoare

Deasemenea fatetele dentare nu necesita o indepartare mare de tesut dentar. In anumite cazuri acestea se pot aplica direct pe suprafata dintelui fara o slefuire initiala.

Fatetele dentare pot inlocui, in anumite conditii, nevoia de a realiza o coroana dentara.

 

Care sunt etapele de realizare a unor fatete dentare? Cat dureaza?

Realizarea fatetelor dentare variaza in functie de necesitatea fiecarui pacient. O sa enumar pasii necesari tinand cont ca slefuirea dintelui nu este neaparat necesar.

Prima sedinta:

1. Stabilim impreuna cu pacientul tinta finala, cum isi doreste acesta sa arate zambetul lui.

2. Se stabileste culoarea fatetelor.

3. Se realizeaza slefuirea selectiva acolo unde este necesar.

4. Se ia amprenta si se primite in laborator.

A doua sedinta:

1. Se verifica daca fatetele dentare se potrivesc, fiecare in parte.

2. Pcaientul aproba forma si culoarea.

3. Se cimenteaza fatetele dentare.

Distanta intre cele doua sedinte este de obicei de aproximativ 7 zile. In functie de numarul de fatete dar si de complexitatea cazului termenul de realizare poate varia de la 3 zile (cand vb. de o singura fateta) pana la maxim 10 zile (cazuri mai complicate cu peste 8 fatete dentare)

Cand se pot pune fatete dentare fara slefuire?

Pentru a putea aplica fatete dentare fara slefuire este nevoie ca pacientul sa nu aibe dintii care trebuiesc fatetati prea proeminenti. Putem de exemplu aplica fatete fara slefuire atunci cand pacientul are spatii intre dinti si vrea sa le acopere iar dintii acestuia nu sunt foarte proeminenti. Deasemenea se pot si alungii dintii cu fatete dentare fara slefuire.

Fatete dentare pret?

Cand vorbim de fatete dentare, pretul este dat in general de materialul din care sunt confectionate. Aici putem vorbi de mai multe tipuri si preturi pentru fatete dentare:

1. Fatete dentare din compozit- sunt varianta cea mai acesibila acestea avand un pret cuprins intre 200 si 450 lei / fateta dentara. La Delta Clinic Dent pretul unei fatete de compozit este de 250 lei. Durata de viata a unei fatete de compozit este mai scurta decat a fatetelor dentare ceramice ceramice. Deasemenea si aspectul acestora se modifica dupa o perioada, spre deosebire de fatetele dentare ceramice care isi pastreaza aspectul pe toata durata fatetarii.

2.Fatetele dentare din ceramica pretul si aici variaza in functie de laboratorul care le produce, de ceramica folosita, de existenta sau nu a unui suport de zirconiu. Pretul pentru fatete dentare ceramice este cuprins intre 600 si 1100 lei / fateta dentara. La Delta Clinic Dent pretul unei fatete de ceramica este de 750 lei. Acestea au o grosime de aprox. 0,5 mm si uneori necesita slefuirea dintilor.

3. Fatete dentare de zirconiu. Acestea sunt mult mai rezistente decat fatetele ceramice si au pe linga exteriorul ceramic si un suport de zirconiu. Pretul pentru fatete dentare de zirconiu este cuprins intre 1300 si 1700 lei / fateta dentara. La Delta Clinic Dent pretul unei fatete de zirconiu este de 1500 lei.