Detartraj

Detartraj = manopera de indepartare a depunerilor minerale (tartrul) de pe suprafata structurilor dure din gura.

Tartrul se formeaza prin depunerea de minerale impreuna cu sarurile de calciu din saliva. Acesta devine aderent de suprafata dintilor si a structurilor dure cum ar fi: plombe, coroane dentar, proteze dentare, implant dentar, sau aparate dentare fixe sau mobile si este un factor favorizant al bolii parodontale.

Tartrul, in functie de localizare, este supragingival si subgingival. Deasemenea si detartajul se poate realiza supragingival sau subgingival. Tartrul supragingival este de culoare alb-galbui cu o duritate redusa, care, in prezenta pigmentilor din alimente sau bauturi se pigmenteaza in functie de culoarea acestora. Tartrul subgingival este de o consitenta mai crescuta cu o culoare ceva mai inchisa.

detartraj 11Viteza cu care se formeaza tartul variaza in functie de modul de alimentatie, de cantitatea de saliva sau de mediul in care traim. Prin detartraj se realizeaza o inprospatare a suprafetelor dentare. Exista si predispozitie pentru formarea tartrului si in functie de igiena sau pozitia dintilor (dinti inghesuiti).

Tipuri de detartraj

Detartrajul se poate realiza prin mai multe metode:

  • cu ultrasunete
  • mecanic
  • cu aer comrimat (sonic)

Detartaj cu ultarsunete – este cel mai des tip de detartaj practicat. Pe langa faptul ca se realizeaza mult mai rapid , ofera si un confort crescut pacientului in timpul procedurii. Acesta are o actiune netraumatizanta asupra dintilor si a gingiilor. Este recomandat majoritatii pacientilor cu exceptia celor cu probleme respiratorii, pacientilor cu pacemaker si pe dintii cu radacini expuse.

detartraj 11

Detartraj mecanic – este folosit atunci cand cel cu ultrasunete nu se poate folosi sau atunci cand nu exista la indemana specialistului.

detartraj 12

Detartaj sonic – asemanator celui cu ultrasunete dar cu o eficienta mai redusa.

Cat de des trebuie sa fac detartraj?

Detartrajul este recomandat a se efectua, in majoritatea cazurilor o data la sase luni. Exista si situatii cand acesta este necesar mult mai devreme (la aprox. 3 luni) dar si cazuri cand se poate realiza la 9 luni fara nici o problema.

Este foarte important ca dupa detartaj, suprajata dentara sa ramana curata si neteda. In acest sens, detartajul este asociat cu un periaj profesional. Mai mult, printr-o tehnica corecta de periaj dentar, asociat cu folosirea atei dentare si a apei de gura, nu doar ca se previne aparitia cariei dentare dar se previne si aparitia tartrului dentar.