Coroana dentara


coroana dentara pret

Ce este coroana dentara?

Coroana dentara este realizata in laboratorul de tehnica dentara si este folosita la acoperirea unui dinte sau unui implant. Cu ajutorul coroanei dentare se inlocuieste in totalitate coroana unui dinte.

Coroana dentara este folosita cu precadere in stituatiile in care dintele a suferit pierderi insemnate de substanta iar plombarea acestuia nu mai este o obtiune. Deasemenea coroana dentara este folosita si atunci cand se doreste refacerea unei zone in care dintii au fost extrasi. In aceasta situatie se vor folosi coroane dentare pe dintii ramasi care se vor lega intre ele formand punte dentara.

Coroanele dentare sunt in general de 3 feluri:

  • coroane dentare de portelan cu suport metalic
  • coroane dentare realizate integral din portelan
  • coroane dentare de portelan cu suport din zirconiu

 Rolul coroanei dentare.

Coroana dentara trebuie sa preia cat mai bine rolul dintelui iar pentre acest lucru ea trebuie sa indeplineasca cateva cerinte.

1. Estetica

Cand vorbim de estetica  ne referim la faptul ca dintele pus nu trebuie sa se evidentieze printre ceilalti dinti sanatosi. Astfel coroana trebuie sa se integreze prin forma, marime si culoare.

2. Functia masticatorie

Coroana dentara trebuie modelata in asa fel incat aceasta sa permita aparatului masticator sa-si indeplineasca functia. Din pacate in multe situatii pacientii se prezinta la cabinet stomatologic cu lucrari mai vechi care nu reusesc sa indeplineasca aceasta functie deloc. Un relief corect realizat pe suprafata ocluzala mareste confortul pacientului.

3.Functia fonetica

Un alt aspect important, ne luat in seama de multi , este functia fonetica a coroanelor dentare realizate pe dintii din fata. Realizand o coroana dentara, corect din punct de vedere fonetic, este o provocare pentru multi tehnicieni.

 

Avantaje coroana dentara.

  • coroana dentara reface dintele din punct de vedere estetic si functional. Acesta este cel mai mare avantaj al coroanelor dentale. Odata cimentate aceste preiau imediat functia dintelui suplinit.
  • sunt lucrari protetice cu timp redus de executie . De cele mai multe ori sunt suficiente 3 sedinte in cabinetul stomatolgic pentru a finaliza ucrarea
  • acomodarea cu coroanle dentare este rapida. Adesea pacientul uita ca are o coroana dentara inca din ziua in care aceasta se cimenteaza.

Dezavantaje coroana dentara.

Necesitatea slefuirii dintelui reprezinta principalul dezavantaj. In general este de preferat ca interventiile medicului dentist sa fie minim invazive. O coroana dentara in schimb necesita slefuirea in totalitate a dintelui chiar daca acesta mai are parte coronara.

Devitalizarea dintelui. Se recurge la devitalizarea dintelui atunci cand acesta urmeaza sa fie acoperit cu o coroana dentara metalo ceramica. Pentru acest tip de coroana denatara este necesar sa se slefuiasca aproximativ 2mm . Astfel nu se poate evita devitalizarea dintelui

Pret coroana dentara.

Coroanele dentare variaza ca si pret in functie de materialele folosite, de calitatea realizarii , de cabinetul stomatologic care realizeaza manopera.

Pretul pentru coroana dentara metalo-ceramica este de 600 lei cu exceptia perioadelor cand acest serviciu este supus unei oferte.  Acest tip de coroana dentara este cel mai des utilizata pentru ca pretul acesteia este mai acesibil.

Coroana dentara pe suport de zirconiu reprezinta varful de gama in ceea ce priveste realizarea acestora. Pretul coroanelor dentare pe zirconiu este de 1500 lei si variaza si acesta in functie de ofertele noastre.

Coroana dentara integral ceramica se apropie ca si calitati de cea cu suport de zirconiu. Pretul pentru coroana dentara integral ceramic este de 1200 lei.