Aparat dentar

Ce este un aparat dentar?

Aparat dentar – dispozitiv format din braketi, arcuri si ligaturi, utilizat in ortodontie pentru a indrepta dintii atat din punct de vedere estetic cat si functional. Parte estetica este una evidenta, adica pozitionarea dintilor pe un arc de cerc cat mai armonios eliminand in anumite cazuri spatierile. Partea functionala se refera la modul in care dintii se intalnesc unii cu altii atunci cand se realizeaza procesul de masticati dar si cand acestia sunt in repaus. Deasemenea sa elimine dificultatea la periaj, abraziunile dentare excesive si sa previna aparitia bolilor parodontale cauzate de inclinarea dintilor sau iesirea acestora din os.

aparat dentar bucuresti

Aparatul dentar ortodontic ofera pacientului sansa de a avea pe langa o dantura sanatoasa si un zambet de invidiat. Majoritatea pacientilor ajung sa se intereseze de posibilitatea realizarii unui tratament ortodontic atunci cand, din punct de vedere fizionomic, nu mai sunt multumiti de aspectul dintilor. Aceasta decizie trebuie bine cantarita pentru ca nerespectarea indicatiilor medicului ortodont poate duce la o intarziere a aparitiei rezultatelor sau in anumite cazuri, la reaparitia inghesuiri dintilor dupa indepartarea aparatului dentar.

 

Cand trebuie sa porti un aparat dentar?

Te intrebi daca este si cazul tau? De cele mai multe ori iti poti da seama si singur daca ai dintii strambi sau nu. Pentru o opinie profesionista cu o simpla consultatie la medicul ortodont poti afla daca ai nevoie sau nu de aparat dentar, daca da de care aparat dentar trebuie sa porti, aparat dentar fix sau mobil, sau cat ar putea dura tratamentul.

Cele mai frecvente situatii in care aparatul dentar este necesat sunt urmatoarele:

  • dinti inghesuiti
  • strungareata (diastema) sau spatii intre dinti (treme)
  • dinti pozitionati prea in fata sau prea in spate
  • dinti rotati in ax – situatie care se intalneste atunci cand dintii sunt inghesuiti
  • pozitionarea pe arcada a unor dinti care au crescut departe de locul lor normal (ex: cerul gurii)
  • departarea dintilor migrati in vederea realizarii unei coroane dentare sau a unui implant dentar 
  • realizarea unei ocluzii (muscaturi) corecte , ca in figura anterioara

Ce tipuri de aparat dentar exista?

Aparatele ortodontice se pot impartii in mai multe tipuri aparate dentare : aparate dentare fixe sau mobile, aparate dentare cu braketi din metal, aparat dentar ceramica sau aparat dentar safir, aparat dentar cu rol in mobilizarea dintilor sau cu rol de contentie (fixare), apareate dentare pozitionate pe vestibular (partea vizibila a dintilor) sau pe partea orala (aparat dentar invizibil).

Toate aceste tipuri de aparate ortodontice se pot folosi, in functie de modul in care ele actioneaza si de modul in care acestea pot rezolva problema dentara.

 

Cat dureaza un tratament cu aparat dentar?

In functie de varsta pacientului, problema dentara cu care a venit si  tipul de aparat dentar recomandat, tratamentul dentar poate varia de la 6 luni la 2 ani. Cel mai frecvent aparatele dentare mobile sunt folosite pe o perioada de 9-12 luni , iar cele mobile in jur de un an si jumatate. Perioada variaza mult atunci cand vorbim de aparat dentar pentru un copil, unde pozitia dintelui in os se modeleaza cu usurinta, si un adult unde dezvoltarea osoasa a luat sfarsit.

 

La ce varsta se pune un aparat dentar?

Cele mai multe tratamente ortodontice incep la varste cuprinse intre 9 si 14 ani.  Este recomandat sa se efectueze o evaluare ortodontica inca de la varste fragede de 6-7 ani. In functie de problemele ortodontice aparute, cea mai potrivita varsta este aceea care ii permite madicului ortodont sa foloseasca pe deplin potentialul de crestere al oaselor maxilare. Aceasta perioada este incadrata in  preadolescenta.

In ceea ce priveste folosirea aparatelor dentare fixe la adulti, varsta nu reprezinta o problema semnificativa. In ultimii 5 ani folosirea aparatului dentar in cadrul populatie adulte a crescut considerabil. In realitate nu exista nici un motiv pentru care un adult sa nu poarte un aparat dentar, avend in vedere ca se poate opta pentru o gama variata de aparate dentare.

 

Care sunt etapele?

Prima sedinta este cea in care medicul ortodont, impreuna cu pacientul, stabilesc care sunt obiectivele ce trebuie atinse, ce asteptari are pacientul, care este rezultatu prognozat de medic si pe ce perioada aproximativa , pacientul trebuie sa poatre aparatul dentar. In aceeasi sedinta, pacientul este indrumat catre un centru radiologic unde urmeaza sa se faca un dosar ortodontic. Clinica noastra colaboreaza cu centrul radiologic F.M.Medidient si Dental View unde pretul dosarului ortodontic este in jur de 200 lei. Tot acum, in cazul in care pacientul are carii dentare sau alte probleme stomatologice, se recomonda rezolvarea acestora pana in momentul cand urmeaza a se pune aparatul dentar.

In sedinta a 2-a (atuci cand pacientul este lipsit de afectiuni dentare sau, prima sedinta dupa rezolvarea acestora) medicul ortodont, dupa ce realizeaza un periaj dentar, urmeaza sa fixeze braketii pe dinti dupa care urmeaza aplicarea unui arc metalic ce conecteaza toti dintii. Dupa aplicarea aparatului dentar, pacientului ii sunt reamintite modalitatile prin care se poate igieniza aparatul dentar si se stabileste urmatoarea sedinta.

Urmatoarele sedinte sunt sedinte in care pacientului i se ajusteaza arcul metalic ce leaga dintii. Aceste sedinte se vor repeta, in functie de cerintele fiecarui caz, din 3 in 3 saptamani sau o data pe luna.

 

Articole similare: